2014-05-05 Анатолий Карпов откри своя шахматна школа в Албена

Шахматната легенда Анатолий Карпов откри в курорта Албена първата в България шахматна академия, носеща неговото име. Събитието е по повод 45-ата годишнина от основаването на ваканционното селище.

„Избрахме Албена, защото курортът е известен шахматен център, тук се провеждат силни турнири и има сериозна шахматна традиция. Албена беше и кандидат за провеждане на световна шахматна олимпиада”, заяви бившият световен шампион.

Анатолий Карпов изнесе сеанс на 20 дъски срещу 15 деца от националния детски отбор на България и 5 малки шахматисти от клубовете му в Русия. Големият майстор взе 16 победи, а четири партии завършиха реми – с Мартин Петров, Емил Стефанов, Белослава Кръстева и Виктория Радева.

Директор на шахматната академия е Живко Димитров. Тя ще бъде действаща през лятото, като по 10 дни всеки месец ще има сесии. Вратите на школата ще бъдат отворени за всички гости на комплекса, както и за изявени състезатели.

На името на Карпов в света има школи в над 30 държави, 37 са те само в Руската федерация. По думите му най-активни са школите в Германия и Франция. В Германия клубът действа в град Хокенхайм, известен с пистата си за Формула 1. Там е сформиран и професионален отбор, който е заел трето място в шампионата на страната. Карпов-школи има още в САЩ, Аржентина, Бразилия. Легендарният шахматист подчерта, че обучение по шахмат се провежда в училища в цял свят. „Това се случва, защото преподавателите са разбрали значението на тази игра за развитието на децата. Тя учи на логика, на вземане и анализиране на решения, на стратегия, подобрява паметта. Задачата на академията е масовост, от която винаги се ражда високото майсторство”, сподели Карпов.

Той даде за пример Турция, където на практика шахмат се преподава в училищата дори в най-малките градове. В Испания, Германия, Русия и Сърбия играта също много успешно присъства като учебна дисциплина. Анатолий Карпов е депутат в Държавната дума, ръководи крупни екологични организации, руския екологичен фонд и общественото движение „Зелена Русия”.


Видяна от: 519


Източник:dariknews.bg